Prečo je čistenie strechy tak dôležité

Čistenie kobercov alebo umytie podlahy je bežná úloha. Existujú miesta, kde je čistenie náročnejšie ale raz za čas je potrebné ho spraviť. Dnes si povieme viac o neobvyklých plochách, ktoré si rozhodne zaslúžia vašu pozornosť.

Každá strecha časom podlieha vplyvom vody, slnka, snehu alebo machov. Práve mach pôsobí rušivo a v prípade, že je ho veľa, môže mať vážnejšie dôsledky na kvalitu strešnej krytiny.

Mach má totiž jednu jednu vzácnosť, ktorá je skvelá v prírode ale nie je veľmi žiadúca na vašej streche. Je prirodzeným zadržiavačom vody a preto sa v jeho okolí a pod ním udržuje stála vlhkosť.

Najčastejšie nájdete mach na severných alebo tienených stranách striech. Drobné korienky sa zapúšťajú priamo do strešnej krytiny. Postupne môžu krytinu ( predovšetkým škridlu )poškodiť natoľko, že sa začnú odlupovať drobné kúsky, ktoré môžu byť potenciálne nebezpečné. Navyše cez štrbiny môže do podkrovia presakovať voda a náklady na opravu sa mnohonásobne predražujú. V drvivej väčšine prípadov je odhalenie plesne na dreve len náhodnou udalosťou. V tom čase môže byť ale drevo tak poškodené, že je potrebná jeho výmena alebo nákladné zakonzervovanie.

Cez diery v streche navyše uniká teplo, takže to môže mať vplyv aj na vaše účty za energie.

Mach sa často vyskytuje na škridlách v blízkosti odkvapov. Je tam najväčšia vlhkosť, pretože všetka voda prechádza práve týmto miestom. V zime a na jar sa na týchto miestach stretáva mach s mrznúcou vodou. Rozkladu škridle tak okrem machu prispieva aj mráz, ktorý rozpína pukliny.

Nemenej príjemný je aj pohľad na strechu pokrytú machom. Dôležité ale je zbaviť sa machu, rias a lišajníkov hneď ako sa objavia na streche. Čím neskôr sa čistenie prevedie, tým je zdĺhavejšie.

Mnoho ľudí si myslí, že čistenie strechy nie je nič náročné. Je to ale fyzicky namáhavá práca, ktorá so sebou prináša aj riziko pádu, či úrazu. Preto je táto práca vhodná pre profesionálov, ktorí sú istení, majú potrebné vybavenia a za sebou desiatky vyčistených striech. Navyše disponujú technikou ako plošiny, rebríky a čistiace stroje, ktoré si s machom hravo poradia.

Naša firma sa už niekoľko rokov venuje aj profesionálnemu čisteniu striech a odkvapov, predovšetkým v Žiline a na Kysuciach. Cena sa stanovuje vždy individuálne, keďže záleží na ploche strechy, jeho veku, sile znečistenia, či materiálu, z ktorého je zhotovená.

Trúfame si aj na zložité strechy vďaka plošine, ktorú môžeme pristaviť a čistenie realizujeme priamo z neho, čím zvýšime bezpečnosť pri zachovaní kvality čistenia.

Nechajte si vypracovať cenovú ponuku na mieru a vdýchnite svojej streche nový život.